Bulan 3, 2011

1-Mac-2011

Hari ni adalah hari pertama bulan 3, tahun 2011. Hari ni tak akan berulang lagi. Nampaknya kenalah manfaatkan hari pertama bulan 3 ni sebaik mungkin. Aku bangun tepat jam 6 pagi. Tidur atas sofa beb. Aku kena setkan katil aku secepat mungkin. Baru berpindah ni, banyak benda yang masih tak settle. Antaranya;

  • Anak aku punya perpindahan sekolah belum settle lagi. Dia masih bercuti main game kat rumah.
  • Filter air kat luar rumah belum pasang lagi
  • Astro punya piring masih lagi atas tanah
  • Bilik tidur tak set lagi
  • Office aku tak set lagi
  • Tingkat dua masih belum digunakan lagi
  • Almari baju tak set lagi
  • Tempat jemur kain tak set lagi

Banyaklah benda yang masih belum diselesaikan lagi.

Bulan ni pulak agak sibuk, banyak perkara yang berkaitan dengan aku yang masih tergantung. Aku kena susun jadual aku untuk;

  1. Design Central Command Centre untuk projek yang baru masuk, kali ni aku nak guna Sketch-up dari Google
  2. Design kotak untuk projek jualan serunding online
  3. Launchkan bisnes online untuk serunding ni….banyak kerja yang terlibat.

Company tempat aku kerja sekarang ni pulak require aku untuk;

  1. Daftarkan line plating dengan DOE
  2. Daftarkan licence pengunaan mesin X-Ray dengan AELB (aku ada lesen RPO)
  3. Kena gi refresh training untuk renew aku punya lesen RPO
  4. Bulan 3 ni adalah bulan untuk membersihkan kilang. Yang paling ditekankan ialah “toilet”! Kotor katanya

Ikut apa yang aku kena laksanakan ni, aku terpaksa susun jadual dengan lebih rapi. Tak boleh leka, kalau tak…masa tak cukup.

Semoga aku berjaya!

Advertisements

Jam Astro Salah

18-Februari-2011

Pagi ni aku bangun jam 5.45am dengan bantuan Nokia aku punya alarm. Aku macam nak tidur balik, tapi tak boleh sebab rasa macam tak sedap hati pulak. Aku bingkas bangun dan terus ke bilik air untuk mandi dan ambil air sembahyang.

Masa aku tengah lap badan, aku tengok jam kat decoder Astro aku tunjuk 4.58am! Aku macam terkejut jugak ler. Lagipun aku baru pindah, jam dinding aku tak letak lagi sebab tuan rumah ni tak tebuk dinding dia.

Aku check jam kat handphone aku, dah tunjuk pukul 6.10am.

Hmmm….kadang-kadang ada kesilapan juga Astro ni rupanya!

Aku solat Isya’ dan selepas azan berkumandang dari surau berhampiran aku tunaikan solat Subuh. InsyaAllah esok aku akan solat di surau. Sebab aku ada terlihat pernyataan mengatakan, jika sesiapa yang terdengar azan tetapi tidak hadir (untuk solat jemaah) maka solat sendiriannya macam tak dikira Allah. Wallahualam.

Lagipun aku tengah dalam proses pemulihan, jadi aku kena dekatkan diri kepada Allah dan memohon rahmatNya agar aku diberikan balasan syurga. Memang tak terbayang nikmat syurga ni. Aku dulu ada hayati maksud surah Al-Waqiah, dan aku berharap sangat aku diberikan nikmat syurga di akhirat nanti.

Tapi dengan keadaan amalan aku sekarang ni, aku rasa aku tak layak. InsyaAllah aku akan berubah untuk menjadi lebih baik.

Neraka…Nauzubillah. Minta jauh, sedangkan panas kat dunia ni pun dah tak tertahan, apalagi kalau kita ni dibakar macam tu.

Semalam aku ke AELB untuk tujuan mengetahui prosedur yang sepatutnya untuk aku lakukan dua perkara;

  1. Renew lesen RPO (Radiation Protection Officer) aku yang dah tamat tempoh pada Julai, 2010
  2. Daftarkan mesin X-Ray (plating thickness measurement) yang ada kat kilang aku sekarang ni

Memang banyak prosedur yang aku kena lalui. Dan banyak juga dokumen dan borang yang aku kena submit. Dalam masa terdekat ni aku kena;

  • Medical check-up
  • Kursus re-fresher

Kerja dah makin bertambah dan aku semakin sibuk.

Semoga aku diberikan kesihatan dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan aku.