Bulan Mac 2011

16-Mac-2011

Bulan ni aku akan menjangkau umur baru iaitu 34 tahun. Bulan ni juga banyak perkara yang telah berlaku dan sedang berlaku serta akan berlaku. Antaranya;

  1. Kemungkinan isteri aku tengah mengandung anak aku yang ke-2
  2. Boss aku setuju untuk beli satu QC Equipment RM150K
  3. Customer kat Penang dah 99% setuju untuk beli produk dari kilang aku ni sebanyak 10 juta biji sebulan, yang ni akan merubah banyak benda kat kilang tempat aku kerja sekarang
  4. Bisnes serunding yang aku dan rakan niaga aku usahakan ni dah peringkat akhir, InsyaAllah hujung bulan 3 ni launching ceremony.
  5. Kata rakan kongsi aku, ada RM yang akan masuk untuk support my life and also support bisnes yang nak dijalankan ni.

Aku pun merasakan banyak perubahan yang berlaku. Dan kesibukan ni menyebabkan aku kepenatan dan masa yang agak terhad untuk keluarga aku. Apa tidaknya, aku dah ler bekerja 8am – 8pm, Sabtu pula alternate, bila hujung minggu sahaja aku terpaksa ke Melaka untuk uruskan bisnes serunding online yang nak diusahakan ni.

Hujung minggu ni, Sabtu dan Ahad, aku akan ke Melaka untuk;

  • Siapkan sekurang-kurangnya 50 kotak serunding untuk launching. Satu kawah makan masa 3 jam untuk masak. Dan satu kawah menghasilkan 5 kotak. So Sabtu dan Ahad ni kena masak sekurang-kurangnya 10 kawah. Itu tak termasuk sample lagi.
  • Ambil gambar untuk dimasukkan dalam internet dan brosur tentang cadangan hidangan. Aku plan nak masukkan, nasi, popia, pau, sandwich dan karipap.
  • Perbincangan dan pembentangan tentang urusan bisnes selepas ni.

Apa-apa pun, aku sedang dalam proses untuk membetulkan keadaan ekonomi aku sendiri. Aku rasa dah 7 tahun aku hidup dalam tekanan kewangan.

Aku rasa aku nak hidup senang pulak lepas ni, bebas hutang dan banyak duit.

Advertisements

Petang 1 March 2011

Pagi tadi aku ke Dengkil untuk uruskan beberapa perkara berkenaan dengan lesen RPO dan pemilikan mesin X-Ray kat kilang aku. Sebelum tu aku singgah kejap ke sekolah anak aku dulu untuk ambil file pertukaran sekolah. Lepas ke Dengkil, aku bergegas balik ke kilang.

On the way tu sempatlah aku berhenti makan nasi di tepi jalan. Lauk ikan sungai, ada banyak tulang jugak. Sayurnya tak berapa nak ada, jadi aku ambillah kacang botol colek dengan sambal belacan.

Sempat juga aku cari supplier untuk asid sulfurik dan asid hidroklorik, kedua-duanya 10%, dan kata supplier tu harganya RM0.50/kg untuk sulfurik dan RM0.55/kg untuk hidroklorik. Esok selepas jam 11 pagi aku dah boleh pegi collect. Katanya COD. Aku beli 125kg untuk sulfurik dan 100kg untuk hidroklorik.

Sampai kat kilang, ada 2-3 bakal pelanggan perniagaan internet aku call untuk bertanyakan produk yang aku jual diinternet sekarang ni. Alhamdulillah aku netting 3 sales yang memberikan aku keuntungan kasar sebanyak RM160 X 3 = RM480. 2 bayar cash dan seorang bayar guna kad kredit.

Seorang lagi kata nak bank-in dalam aku punya CIMB. Lama gak borak dengan pelanggan yang ni, katanya dia nak kahwin hujung tahun ni. Aku memang confident yang dia akan slim masa kahwin nanti dan aku harap sangat aku dapat sertai majlis perkahwinannya.

Semoga semua pelanggan aku berjaya!

Bulan 3, 2011

1-Mac-2011

Hari ni adalah hari pertama bulan 3, tahun 2011. Hari ni tak akan berulang lagi. Nampaknya kenalah manfaatkan hari pertama bulan 3 ni sebaik mungkin. Aku bangun tepat jam 6 pagi. Tidur atas sofa beb. Aku kena setkan katil aku secepat mungkin. Baru berpindah ni, banyak benda yang masih tak settle. Antaranya;

  • Anak aku punya perpindahan sekolah belum settle lagi. Dia masih bercuti main game kat rumah.
  • Filter air kat luar rumah belum pasang lagi
  • Astro punya piring masih lagi atas tanah
  • Bilik tidur tak set lagi
  • Office aku tak set lagi
  • Tingkat dua masih belum digunakan lagi
  • Almari baju tak set lagi
  • Tempat jemur kain tak set lagi

Banyaklah benda yang masih belum diselesaikan lagi.

Bulan ni pulak agak sibuk, banyak perkara yang berkaitan dengan aku yang masih tergantung. Aku kena susun jadual aku untuk;

  1. Design Central Command Centre untuk projek yang baru masuk, kali ni aku nak guna Sketch-up dari Google
  2. Design kotak untuk projek jualan serunding online
  3. Launchkan bisnes online untuk serunding ni….banyak kerja yang terlibat.

Company tempat aku kerja sekarang ni pulak require aku untuk;

  1. Daftarkan line plating dengan DOE
  2. Daftarkan licence pengunaan mesin X-Ray dengan AELB (aku ada lesen RPO)
  3. Kena gi refresh training untuk renew aku punya lesen RPO
  4. Bulan 3 ni adalah bulan untuk membersihkan kilang. Yang paling ditekankan ialah “toilet”! Kotor katanya

Ikut apa yang aku kena laksanakan ni, aku terpaksa susun jadual dengan lebih rapi. Tak boleh leka, kalau tak…masa tak cukup.

Semoga aku berjaya!