Nombor Ekor

30-December-2010

Hari ini adalah hari bekerja yang terakhir untuk tahun 2010. Aku macam biasa, terbangun dalam jam 3.45am, pergi bilik air, lepas tu aku baring kat sofa di ruang tamu sambil tengok live bolasepak liga Inggeris (EPL). Pasukan favourite aku sejak dari kecil lagi Liverpool kalah 1-0. Tahun ni tak berapa nak menjadi pulak pasukan yang aku sokong ni. Yang kuat tahun ni Manchester United dan Chelsea.

liverpool-football-club

Aku tertidur kejap dan sedar dalam jam 6.15am. Terus mandi dan sembahyang Subuh. Kebelakangan ni aku rasa macam malas betul nak sembahyang dan jualan perniagaan internet aku merosot teruk. Biasanya hujung bulan macam ni at least aku boleh dapat dalam RM1,000 macam tu. But, tak berapa nak menjadi.

Ada orang call and promise to make the payment, but, nothing. Aku rasa mungkin ada gangguan sikit kot. InsyaAllah aku akan cuba dapatkan rawatan dalam masa yang terdekat ni.

Semalam aku pergi melawat kawan lama aku yang bekerja di Shah Alam. Sempat jugak sorang anak dara ni bermanja-manja pulak dengan aku. Aku ke Econsave bersama kawan aku ni sebab dia baru tukar Casing Nokia dia. Didapati bahawa casing baru tu takde lubang untuk microphone dia. So, bila aku telefon, aku dengar suara dia macam jauh sangat.

nokia

Lepas siap buat lubang kat casing handphone dia, kitaorang pergi ke Kedai Janda untuk menikmati Nasi Lemak Kampung. Aku pekena nasi lemak telur mata, roti bom dan air carrot susu ais. Sedap gak.

Borak punya borak, keluar gak cerita pasal Personal Loan. Ada sorang mat ni, located in Klang, boleh adjust untuk dapatkan personal loan dengan bank rakyat tanpa perlu jadi panel. Rasuahlah ni. Aku memang memerlukan duit untuk tutup hutang yang makin meruncing sekarang ni. Tiap-tiap bulan dapat surat peguam tuntut hutang beb!

Maxis, HSBC, Citibank, Nationwide Express, Tekun, Utusan, Maintenance Fee apartment aku dan aku tak berapa recall lagi apa yang tersangkut. Aku plan nak pinjam dalam RM200,000. Bulan-bulan punya instalment dalam RM2,000 je. Dengan gaji aku sekarang ni, aku boleh ada balance RM4,000 sebab dengan RM200,000 tu aku boleh tutup semua hutang aku.

Yang tak bestnya, upah untuk dapatkan loan tu is about 15-20% from loan amount. Kalau RM200,000 maknanya aku kena bayar dia RM40,000 max! Giler beb, Myvi sebijik tu! Anyway, negotiable. Try tengok macam mana.

Pagi tadi masa aku tengah panaskan enjin skuter aku, sorang pak guard India yang jaga apartment aku sekarang ni datang dan tegur skuter aku. Aku cakap skuter tu terpakai punya. Dia kata aku punya nombor plate naik Toto first prize 28-Dec baru ni. Tapi in reverse order lah. Giler nombor betullah diaorang ni!

Hari ni aku sampai company dan punch card 7.53am.

Advertisements

Bonus 2010

29-December-2010

Hari ni MD aku buat announcement untuk bonus tahun 2010. Meeting semua staff starts at 9.30am. MD masuk dan dia terus sampaikan tentang bonus. Straight forward, paling banyak 1.8 months. Paling kurang 0. Mana yang attendance macam kucing beranak sepuluh tu, nampaknya takde bonus.

Semua staff senyap aje. Ada jugak yang cakap-cakap kat belakang. Mesti ada yang terima seadanya dan mesti ada yang tak puas hati. Biasalah manusia ni. Aku rasa macam berdebar-debar je sebab aku ada part kena bagi hadiah kat MD aku ni.

Lepas dia habis cakap, aku potong dan berikan hadiah pada MD. Dia tanya untuk apa? Long service? Aku kat ya, for 16 years! Semua orang gelak.

Aku bagi dia dan mintak MD aku bukak gift tu. Dia kata “Hasugashina!” Malu katanya!

Ada staff yang tepuk dan ada yang terpinga-pinga. Kali ni aku hadiahkan dia T-Shirt dan Gambar A4 siap dengan frame. Atas T-shirt dan gambar tu ada gambar semua staff dan nama diaorang sekali. Termasuklah nama dan gambar aku. Hope he likes it.

Settle open meeting tu, MD start panggil sorang-sorang. Bagi sliplah tu.

Bila tiba time aku, ringkas aje ucapannya. “Rainen Gambatte Kure”…maknanya tahun depan usahalah bersungguh-sungguh.

Aku tengok slip, aku dapat 0.5 month. MD kata sebab aku masuk bulan 7. Diaorang punya period adalah dari bulan 11 hingga  bulan 10 tahun seterusnya. Dia kata next year mesti OK punya aku punya bonus. Anyway, Alhamdulillah. Siapa nak bagi beb!

Slip Bonus

EPF-RM348, Cukai-RM597.35. Entah macam mana diaorang kira cukai aku tu. Aku rasa cukai akan terlebih bayar sebab tahun ni, aku kerja bulan 4 sampai bulan 12 je.

Peristiwa Penting

28-December-2010

Banyak yang berlaku dari minggu lepas hingga ke semalam. Aku pulak tak sempat nak update aku punya dianet (diari internet) aku ni. Antaranya;

24-Dec : Aku dapat Skuter idaman aku SYM VTS200. Skuter ni aku beli second hand. Harganya RM6,500. Down payment RM3,000. Aku bayar 20-Dec hari tu RM2,000 dan janji nak bayar lebihan RM1,000 pada 31-Jan-2011 nanti. Harap aku dapat bonus. Aku ambil skuter ni dalam jam 10 pagi.

SYM First Meter 

VTS200

Aku bawak sekali Superbike EX5 aku untuk kali terakhir. Sempat ambil gambar kenangan lagi selepas aku cuci dia untuk kali terakhir. Sedih jugak. Tapi life goes on.

EX5-1  EX5-2

EX5-3 EX5-4 

EX5-5  EX5-6

EX5-7  EX5-8

Lepas tu aku terus take-off pergi ke tempat kerja. Sempat singgah kat rumah untuk tunjuk skuter baru ni kepada isteri dan anak aku. Lepas tu aku pit-stop kat Shell untuk isi minyak V-Power 97 sebanyak RM27! Kosong hingga penuh. RON97 harganya RM2.30 seliter. Saja isi minyak V-Power ni, RON95 harganya RM1.90. Baru naik.

Sampai kat company, aku pergi jumpa MD dan maklumkan dia aku punya skuter dah sampai. Dia turun dan try skuter aku keliling kilang dalam 2 round. He looks happy and I am proud jugaklah sebab dia ni bukan senang nak kawan dengan orang.

25-Dec : Aku balik kampung naik skuter. Memang seronok sebab aku tak perlu bayar tol dan tak terlibat dengan traffic jam. Aku buat pit stop 2 kali di lebuh raya. Sekali kat Petronas Kawasan Rehat Bentong dan sekali kat Kawasan Rehat Lanchang. Masuk bandar Temerloh, aku sempat ambil gambar Sungai Pahang. Cantik.

Skuter  Temerloh

Lepas tu aku beli peralatan untuk menjahit kat kedai jual pelbagai jenis mesin dan alat jahitan. Respect jugak kat peniaga Melayu ni. Kedai dia ada 2 lot and lots of jahitan punya aksesori.

On the way dari Temerloh tu, skuter aku macam tak nak pergi ke depan, enjin tersekat-sekat. Aku turun tengok, ces, aku punya fender depan tanggal skrunya. Habis cair fender tu tergesel dengan tayar.

Kebetulan pulak, atas tanah tu ada 2 wayar elektrik. Satu merah, satu putih. Aku ikatlah fender tu dan terus ke kedai motor yang terletak hampir 20km dari tempat fender tu tanggal.

26-Dec : Lepas menebas sikit-sikit, aku tak menebas pun, sebab abang aku yang ada mesin rumput ghost buster tu. Dia yang lanyak hutan-hutan keliling rumah pusaka ibu dan ayah aku tu. Aku bertolak balik ke rumah aku. Of course aku naik motor. Kali ni bawak slow sikit. Sampai dekat kawasan rumah aku, aku pergi gunting rambut kejap. Selesai gunting rambut, aku terus naik rumah. Time tu dah pukul 12.20 tengahari.

Bakar Sampah

27-Dec : Hari ni kerjalah. Aku naik skuter untuk kali ke-2 ke tempat kerja. Nothing special, cuma aku sibuk jugak especially aku tengah design T-Shirt untuk surprise MD aku masa dia announce bonus tahun ni.

Habis kerja hari ni, aku terus ke Plaza Alam Sentral untuk print T-Shirt tu. Sampai kat sana, tokeh kedai tu tengah duduk sorang-sorang dalam kedai dia. Macam tension je muka dia aku tengok. Sekali-sekala dia urut-urut dahi dia.

Aku pun tanya dia pasal print T-Shirt dengan teknik heat transfer. Dia tanya kenapa nak guna heat transfer? Aku cakap sebab ada gambar sebenar. Dia kata tak perlu heat transfer, dia ada mesin yang boleh print terus atas baju cotton.

Aku kat OK, cuma aku nak cepat. Dia kata designer takde, aku jawab, takpe aku designkan.

Settle semua tu, aku buat bayaran. Semuanya RM100 sehelai.

Masa tunggu T-Shirt tu siap, sempat jugak aku borak dengan 2 orang perempuan yang datang kedai tu tanya nak buat T-Shirt. Sehelai tulis LO, dan sehelai lagi VE. LOVE lah tu. Dia nak design tapi tak reti, aku kata, aku designkan, dia minta nombor telefon aku, tapi aku bagi alamat Gmail aku je. Dia dari MSU (Management and Science University)

Skuter SYM

21-Disember-2010

Hari ni aku datang company naik kereta company. Semalam dalam jam 3 petang, aku hantar customer yang datang audit ke hotel dia di Sri Petaling. Masa keluar tu hujan agak lebat. Traffic jam dekat dengan NKVE. Aku tiba kat hotel dalam jam 4.00 petang. Janji dengan customer tu untuk makan malam bersama pada jam 6 petang.

Aku minta dia ajak sorang lagi kawan dia yang datang bersama tapi audit factory lain untuk dia joint sekali. Customer yang aku bawa tu perempuan dan kawan dia pula lelaki. Aku memang selalu juga bercakap dengan yang lelaki tu, tetapi tak sempat sangat bersosial dengan dia.

Lepas hantar dia check-in hotel, aku ambil peluang 1 jam tu untuk ke kedai motor. Aku sebenarnya dalam proses untuk beli SYM VTS200 (skuter) terpakai yang harganya RM6,500. Harga baru OTR dekat RM11,000 tu. Yang syoknya skuter ni, warnanya putih.

VTS200

Dalam market takde warna ni. Yang ada hitam, biru dan silver sahaja. Yang putih ni biasanya EVO250i punya skuter. Harga RM18,000.

EVO250i

Aku letak down payment RM3,000. Semalam aku bayar RM2,000 dan janji dengan tokeh kedai tu untuk letak RM1,000 lagi hujung bulan satu tahun depan. Harap-harap ada bonus tahun ni…

Aku borak-borak kejap dengan tokeh tu dan mintak dia check akaun aku untuk Superbike EX5 yang aku naik sekarang ni. Tiba-tiba tengok ada 3 bulan tunggakan! Katanya bulan 11 aku tak bayar lagi. Cess…yang aku ingat aku bayar tiap-tiap bulan. Mustahil pulak aku boleh lupa sampai 3 kali. Aku pulak tak simpan sangat resit yang diaorang bagi. Anyway, aku dah jumpa resit bulan 11 punya. Bayaran telah dibuat pada 17-November-2010 sebanyak RM163. Harap diaorang simpan copy resit aku ni.

Pengajaran! Simpan Resit Bayaran Anda!

Lepas settle tu, aku terus ke kawasan berhampiran dengan hotel tempat customer tadi bermalam. Kita orang pegi makan makanan Jepun ala-buffet. Aku makan banyak jugak sampai perut rasa macam merening! Tak bagus untuk diet aku!

Rawatan Islam Darul Syifa

Aku tak berapa ingat sangat bila dan insan yang ke berapa aku jumpa, aku ke Darul Syifa di Bandar Baru Bangi untuk merawat “penyakit” aku ni. Masa aku pergi tu rasanya hari orang bekerja dan sudah tentu bukan hari Selasa. Sebab hari Selasa, Tuan Guru Dato’ Harun Din yang merawat pesakit.

DarulSyifa

Mula-mula sampai, aku tengok ramai orang yang menunggu. Ada satu ruang yang disediakan oleh pihak Darul Syifa untuk pengunjung yang datang. Suasana agak senyap dan aku lihat boleh dikatakan semua orang memegang botol air yang berisi air kosong. Aku pergi tanpa bawa apa-apa. Dan di sana mereka ada jual air mineral, tak silap aku air Gau.

Aku pun pergilah beli sebotol.

Untuk dapatkan rawatan, aku kena isikan nama, alamat dan “penyakit” dalam buku pendaftaran diaorang. Aku tulis “gangguan” sahaja sebab aku tengok itu yang orang lain tulis. Yang aku perasan, rasa seperti dipegang pada leher aku ni dah macam dilepaskan pulak. Hairan jugak aku, sebab masa aku drive tadi rasa macam kena cekik je leher aku ni.

Entahlah, mungkin “penganggu” ni takut kot. Wallah hualam.

Agak lama jugak aku tunggu. Sambil tu sempat jugak aku beli buku yang bertajuk “Ikhtiar Penyembuhan Penyakit”.  Harganya RM15 kalau aku tak silap. Baca punya baca, sampailah ke giliran aku.

BukuIkhtiar_Edisi2

Aku diserahkan kepada seorang uztaz yang nampak agak muda dan wajahnya seakan penyampai radio Halim Osman. Aku duduk kat depan dia (atas kerusi) dan dia bertanya apa masalah. Aku ceritakan serba sedikit tentang apa yang berlaku pada diri aku dan yang paling aku tekankan ialah pada leher aku yang rasa macam kena pegang ni.

Uztaz tu kemudiannya membacakan ayat-ayat Al-Quran yang aku biasa dengar. Lepas beberapa bacaan, dia kata aku ada sedikit gangguan. Aku sebenarnya pada masa ni masih lagi tak percaya yang dugaan ni menimpa diri aku. Fikiran aku masih lagi melayang-layang. Uztaz tu tepuk belakang aku beberapa kali sambil membacakan beberapa ayat. Dan last sekali dia macam membuang sesuatu dari leher aku.

Dia mintak aku bukakan air yang aku bawak. Dia cakap, kenapa bawak air sikit sangat? Dalam hati aku….manalah aku tau…

Lepas tu dia bacakan beberapa ayat pada air tu dan tiup pada mulut botol tu beberapa kali. Uztaz tu minta aku mandi dengan air yang sudah dirukyah tu.

Lepas aku ucapkan terima kasih pada uztaz tu, aku sempat masukkan sedikit wang ke dalam tabung yang ada kat ruang menunggu. Darul Syifa ni tak menuntut sebarang bayaran.

Aku terus pulang ke rumah dan senja tu aku mandi seperti yang disarankan. Tiada apa-apa perubahan drastik yang berlaku. Mungkin cuma perasaan aku sahaja, aku rasa macam penat sikit malam tu.

Kutip Tin Minuman

15-December-2010

Pagi ni macam biasa aku bangun jam 5.00 pagi walaupun aku tidur lambat semalam. Aku tidur dalam pukul 12.15 pagi kot. Semalam aku balik lambat sikit dari tempat kerja sebab ada barang yang nak kena keluar urgent dan aku kena tunggu untuk pastikan barang keluar dan yang dihantar melalui syarikat kurier Isnin baru ni sampai ke pelanggan. Memang masalah sikit syarikat kurier kat Malaysia ni.

Seingat aku masa kat Jepun dulu, tak pernah pulak ada masalah penghantaran kurier yang lambat di sana. Kat Malaysia ni dah jadi macam kebiasaan dah pulak. Kalaulah aku ada modal banyak, aku nak jugak bukak rangkaian kurier seluruh Malaysia dan berikan perkhidmatan yang terbaik. Nak buktikan pada pengusaha syarikat lain yang sebenarnya “Kalau Nak Semua Boleh Jadi”.

AluminumCan

Aku naik kereta ke tempat kerja, sebab malam ni DHL ada buat Customer Appreciation Dinner untuk pelanggan-pelanggan diaorang. Dengar kata kilang aku guna RM20,000 worth of courier charges per month. Diaorang buat dinner ni di The Gardens MidValley.

Masa aku memandu dan tiba kat satu traffic light, aku ternampak seorang insan ni tengah berdiri dalam longkang. Motor dia Wave 100 ditongkatkan di bahu jalan. Aku ingatkan dia ni tergolek dalam longkang, nak gak tolong. Tapi bila aku amati, dia tengah kutip tin minuman rupanya. Aku try scan dia punya kedudukan ekonomi, aku tengok baju hujan yang dia pakai jenama Givi (baru lagi), motornya nampak baru lagi, helmet dia sederhana, takdelah sampai span dalam helmet tu diganti dengan surat khabar.

“Jangan Judge Buku dari Kulitnya”

Aku punya first impression, dia tak perlu kutip tu semua untuk duit tambahan. Tapi, itulah realitinya, hidup sekarang dah tak macam dulu. Kita kena berusaha lebih lagi. Pelabur asing dah mula angkat kaki. Kedudukan ekonomi dah tak menentu. Harga barang dah makin naik. Kos sara hidup dah mahal.

Ini terbukti dengan meningkatnya bilangan keluarga yang ibu dan bapanya mereka bekerja. Dulu mungkin ramai wanita yang menguruskan rumah tangga sepenuh masa, tapi sekarang ibu-ibu ini terpaksa bekerja untuk menampung tuntutan kewangan keluarga.

Aku tak rasa keadaan akan kembali kepada zaman dahulu.

Anyway, life goes on. Aku dan keluarga aku terpaksa meneruskan perjuangan di alam dunia yang sementara ni. Semoga Allah berikan rezeki yang melimpah ruah kepada keluarga aku dan semua insan di luar sana.

Amin.

Customer Audit

14-December-2010

Hari ni aku bangun pukul 5.00 pagi. Masih lagi dengan khidmat Nokia aku yang akan berbunyi alarmnya tepat jam 5.00 pagi. Lepas bangun, aku teguk secawan air dan terus ke bilik air. Hari ni aku tak senaman pagi, sebab aku selang-selang sehari senaman aku agar tak cedera. Agaknya ler….tapi aku senaman jalan laju atas treadmill aje. Aku biasanya senaman lebih kurang 35 minit untuk membakar 100 kalori.

Aku buat ni untuk mengurangkan berat badan aku yang dah mencecah 95kg sekarang ni. Perut dah start boroi. Hari ni jugak aku nak cuba untuk mengantikan makan malam aku dengan minuman kesihatan yang aku dah amalkan hampir 4 tahun lebih ni.

Lepas mandi pagi, aku sembahyang Isya’ dan terus mengadap komputer riba aku untuk buat risalah. Risalah ni aku plan nak print dan buatkan ia seperti buku. Buku ni pula aku nak hadiahkan kepada pelanggan online aku. Kenalah buat cantik.

Bukan apa, buku ni sebenarnya hasil dari buku yang diterbitkan oleh syarikat yang supply produk yang aku tengah jual online sekarang. Cuma supplynya kadang-kadang tak konsisten. Baru-baru ni aku nak beli, diaorang kata out of stock. So, aku ambil keputusan untuk garap kandungannya dan buat versi aku sendiri. Lagipun aku tak jual. Aku cuma berikan kepada pelanggan aku.

Tak banyak yang aku boleh siapkan. Tepat jam 6.30 pagi, selepas aku solat Subuh dan minum minuman kesihatan aku tu, aku terus bersiap untuk menunggang “kuda” aku ke tempat kerja.

Macam biasalah, cuma aku hari ni buat 2 pit stop. Satu untuk ke toilet dan satu untuk isi minyak. Aku isi minyak RM2.00 hari ni. Malas nak isi penuh-penuh, sebab kadang-kadang sampai melimpah!

Aku sampai kat company jam 8.00 pagi.

Hari ni ada customer audit. Diaorang ni datang dari Ipoh. Aku jadi person in charge. Macam biasalah. Nampaknya seharian aku kali ni akan hangus macam tu aje.

Pagi ni aku kena sediakan;

  • Process flow chart
  • Drawing
  • Company profile
  • Takdelah susah sangat sebab customer ni cuma beli 2 parts aje…..