Buat Laman Web

26 Oktober 2010

Semalam aku ke tempat seorang kenalan aku yang memerlukan aku mengajar mereka cara untuk bisnes dalam talian. Diaorang nak jual baja organik khas untuk bunga ros.

Dalam perjalanan, aku ternampak satu kedai jual kain yang agak menarik hiasan lampunya. Sebelum ni aku rasa takde lagi kedai tu buka. Nampaknya banyak pembangunan yang telah berlaku kat kawasan tu. Boleh katakan yang kawasan ni dipenuhi oleh orang kaya bumiputera. Alhamdulillah. Semoga aku dalam masa terdekat ni boleh dikategorikan sebagai orang kaya bumiputera juga. InsyaAllah.

Lampu Malam

Aku ajar mereka macam mana untuk membuat laman web mengunakan perisian percuma (open source). Aku gunakan NVU. Agak mudah sebenarnya membuat laman web ni, yang susahnya ialah macam mana nak tulis isi kandungannya supaya pelawat yang datang boleh jadi pelanggan.

Satu lagi cabaran yang susah sekali ialah untuk bawa pelawat ke laman web kita. Laman web yang cantik sahaja tak boleh menjamin pelawat akan datang melawat ke laman web kita. Banyak kerja di sebalik tabir yang kena kita lakukan.

Kita jugak boleh mencurahkan duit untuk bawa pelawat ke laman web kita dengan menyertai program pengiklanan laman web lain. Surat khabar online ke, blog selebriti ke, semua tu kita boleh tahu berapa pelawat yang datang dan dengan meneliti isi kandungan laman web mereka, kita boleh jangka pelawat dia sebenarnya adalah target group kita yang berkemungkinan besar akan membeli produk kita.

Kalau ada duit boleh test dan tengok resultsnya. Aku sentiasa berpegang kepada teori 90 hari. Maknanya, kalau kita nak tahu iklan tu berkesan atau tidak, kita at least kena tunggu 90 hari untuk mengetahui keputusannya.

Aku selesai mengajar tepat jam 10.40pm dan aku minta diri untuk balik sebab dari rumah diaorang ke rumah aku akan mengambil masa lebih kurang 1 jam dengan motor superbike aku. Lagipun malam-malam ni tak boleh laju sangat sebab aku tak biasa dengan jalan kat kawasan ni. Sebelum ni aku naik kereta bila datang melawat mereka.

Aku sampai kat rumah dalam jam 11.30pm. Anak aku dah tidur. Dia tak berapa sihat. Aku harap dia sihat hari ini dan seterusnya sebab hari ni adalah hari pertama peperiksaan akhir tahun 2010.

Pagi 26-10-2010

Pagi tadi aku naik superbike aku untuk ke tempat kerja. On the way, masa aku pit stop untuk isi minyak, aku sempat melihat trafik jam kat tol. Banyak betul kereta berlumba untuk ke tempat kerja mencari rezeki. Yang kerja makan gaji ni merangkumi 90% dari keseluruhan penduduk dikatakan mengejar 10% daripada duit yang ada kat muka bumi ni.

Manakala 10% penduduk bumi memiliki 90% daripada duit yang ada kat bumi! Patutlah ada orang yang tersangat kaya dan ramai yang tersangat miskin!

Aku punch card aku tepat jam 7.49am……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: