Vietnam

8-Oktober-2010

Hari ni aku naik kereta company untuk ke tempat kerja. Memang lebih cepat sampai. Aku keluar seperti biasa macam aku naik motor, aku rasa dalam pukul 6.50 pagi. Aku punch aku punya punch card tepat jam 7.45am. Tak rasa penat dan yang paling best, aku tak rasa sakit pinggan dan tulang ekor.

Kalau naik motor, yang boleh mengembirakan hati aku ialah aku dapat rasa kesejukan angin pagi.

Sampai je kat guard house company aku, aku terlihat 6 orang Vietnam. Diaorang ni pekerja baru yang akan mula memberikan khidmat kepada syarikat aku. First time dalam sejarah syarikat aku yang dah bertapak kat Malaysia selama lebih 17 tahun ni ambil pekerja dari negara luar.

Vietnam Flag

Sebelum ni diaorang ambil pekerja Malaysia sahaja.

Ini akan berikan saingan kepada pekerja-pekerja dari negara kita. Aku harap pekerja Malaysia mula sedar dan berikan yang terbaik mereka ada untuk memastikan kita punya periuk nasi terjaga. Pekerja asing ni tak banyak kerenah. Tak pernah cuti, disiplin tinggi, kalau mintak diaorang over time diaorang terloncat-loncat gembira, kalau suruh buat kerja diaorang tak pernah kata tak nak buat.

Aku yang menjaga dekat dengan 16 orang ni, ada yang boleh kata tak nak buat kalau aku berikan arahan. Mungkin aku baru lagi di sini, tapi dengar cerita dari orang lama, memang pekerja Malaysia yang ada kat company aku sekarang ni banyak lemak.

Harap-harap diaorang berubah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: