Jatuh Motor

8-September-2010

Hari ni aku diuji Allah lagi. Kelmarin motor aku pancit, semalam pulak ada 2 kali keadaan dimana aku nyaris-nyaris kemalangan. Hari ni aku tergolek.

Masa aku start motor kat pejabat, hujan masih turun lebat. Aku pakai baju hujan aku, pasang lagu Walkman dan speed menuju balik ke rumah aku. Esok dah start cuti raya.

Jalan sesak dan kereta banyak jugak petang ni. Aku macam terkejar-kejar jugak. Macam hari-hari lain juga. Sampai kat NKVE, ada banyak kereta yang lalu kat bahu jalan. Ni memang menyusahkan penunggang motosikal macam aku ni.

Aku try nak masuk kat jalan kereta, tukar lane tengah, ada pulak sorang ni bawak motor macam semut. Aku jeling kanan dan cuba nak masuk lane kanan sekali, jeling belakang nak tengok kalau ada motor kat lane tu. Bila aku tengok depan je, satu van putih dah stop dan aku cuba nak brek untuk elak langgar van putih ni.

Tayar mengelungsur dan aku punya motor melintang langgar belakang van buruk ni. Kaki kiri aku tersepit antara motor dengan bumper van tu dan aku tercampak ke depan antara van dengan satu Perodua Viva. Kaki kiri aku sakit giler.

2-3 saat aku terbaring atas jalan. Aku try bangun, boleh bangun tapi kaki kiri aku sakit sangat bahagian lutut. Aku kutip penutup motor belah kiri, cermin pandang sisi kedua-duanya dah tercabut. Kunci motor aku jatuh atas jalan raya.

Ada sorang uncle cina datang tolong angkat motor, sorang amoi yang drive Viva tadi tu turun tengok kereta dia. Dia tanya aku OK ke tak? Aku kata OK dan sorry. Dia sentuh-sentuh pintu kereta dia yang sikit tercalar kena side mirror aku. Lepas tu dia blah.

Aku start motor balik dan drive motor aku perlahan-lahan. Aku macam sengal sekejap.

Lepas dalam 20 minit, aku stop kat kawasan rehat sebelah plaza tol, evaluate balik keadaan aku dan motor. Motor aku rosak tak teruk sangat, tapi kaki kiri aku rasa macam sakit sangat.

Sampai kat satu bengkel kat rumah aku tu, aku mintak diaorang gantikan cermin pandang sisi, penutup motor dan brek tangan yang dah putus. Kena RM40.

Lepas tu aku terus balik rumah…hujan masih turun renyai-renyai. Aku dalam kesakitan….satu pengajaran kepada aku. Kena lebih hati-hati lagi selepas ni. Nasib baik Tuhan bagi nyawa panjang untuk aku teruskan kehidupan aku sambil menanggung keluarga aku.

Semoga Allah berikan aku petunjuk untuk aku mengejar dunia dan akhirat….Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: