Power Failure

20-September-2010

Hari ini hari Isnin. Badan aku kepenatan. Jumaat lepas, aku punya kilang black-out. Ada kabel letrik TNB terbakar kat pencawang. Black-out start dalam pukul 12.45pm, sebelum sembahyang Jumaat. Certain area aje yang terganggu bekalannya. Kat masjid, bekalan letrik macam biasa. Kalau takde letrik, berdarah tekak imam nak baca kutbah.

Malamnya, aku terpaksa stay back untuk pastikan satu barang ni siap untuk dihantar by-hand oleh MD aku ke Thailand. Tunggu punya tunggu, letrik kat kilang sebelah datang semula dalam jam 10pm. Tapi kilang aku aje yang masih bergelap.

Aku call 15454 untuk tanya keadaan, katanya tak semua recover, masih ada lagi yang belum dapat supply. Aku tanya bila boleh dapat bekalan. Operator TNB kata dalam 1-2 jam lagi.

Aku terus menanti.

Dalam pukul 12am lebih, aku call 15454 sekali lagi sebab takde letrik pun datang kat kilang aku ni. Aku dah start penat dan mengantuk. Aku mintak diaorang antor technician untuk check.

Lepas dalam sejam macam tu, technician TNB datang 2 orang naik kereta Kancil. Diaorang check diaorang punya bilik kat belakang kilang tu dan didapati ada supply masuk. Kata diaorang mungkin ada kerosakan pada kilang punya Power Switch. Cess…aku minta khidmat nasihat diaorang, tapi diaorang kata tak berani nak bagi sebab ini bukan masalah diaorang dah.

Aku try nak “on”kan power switch ni, sikit punya susah. Siap kena pam dulu baru boleh naik dia punya charge. Pam punya pam, letrik tak naik-naik.

Air Circuit Braker

Aku telefon kawan aku kat kilang lama dulu, dia chargeman. Dia kata kena reset overload current, entah apa kejadah entah. Aku dah reset tapi tak OK-OK jugak. Dia kata mungkin mekanikal punya isu. Bukan elektrikal.

Last-last ada 2 orang ni, sorang bekas pekerja kilang ni dulu, sekarang kerja dengan TNB, dia ketuk-ketuk dinding braker tu. Tiba-tiba letrik ada….Cess, ketuk-ketuk macam TV lama plak. Aku dengar diaorang caj RM500 untuk ketuk-ketuk tu. Itulah orang Melayu, suka ambil kesempatan. Diaorang nak one-shot aje. Kalau aku, RM100 dah ler kan. Manalah tahu next time ada peluang lain plak.

Semalam aku ke Penang untuk hand-carry satu sample yang urgent ni. Badan memang dah penat. Kereta pulak banyak. Aku bertolak dari rumah jam 2.40pm, sampai kat kilang dalam 3.45pm. Aku ambil barang, terus gerak ke Penang. Langit petang semalam nampak cantik, 2-3 tempat je yang hujan lebat.

Langit Petang 20-Sep-10 

Aku sampai kat Penang dalam jam 7.30pm. Tinggalkan barang tu kat Guard House dan kemudian terus pecut balik ke rumah aku. Sepanjang perjalanan, macam-macam jenis pemanduan yang aku tempuhi. Ada yang tak sabar-sabar, siap potong bahu jalan lagi.

Aku pandu macam biasa 140-150 km/j. Penat beb. Kalau slow-slow mengantuklah pulak. Kereta memang banyak, memandangkan orang baru nak balik ke bandar selepas beraya di kampung. Aku selamat tiba di rumah jam 11.15pm. Aku mandi dan kemudian tengok TV sekejap. Last-last aku terlelap…..

Pagi ni, aku ke syarikat naik kereta company. Minyak diaorang bayar ler, tapi tol tak boleh nak claim. Hari ni ada pelawat nak datang. Katanya tengahari, ada claim mengatakan parts yang dihasilkan kilang aku ada dent. Aku rasa diaorang yang buat dent tu…..Tengok apa yang berlaku.

Semoga hari ini terus memberikan sinar kepada aku….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: