Tong Minyak

Aku ada beli satu tong minyak ni. Harga RM7. Tujuan dia, aku nak fill dengan minyak petrol sebab, kapasiti tangki superbike aku cuma 2.7L. Aku kena isi minyak setiap hari, kadang-kadang sampai 2 kali sehari. Sekali pagi, sekali petang.

So sebagai solution, aku beli satu tong yang boleh cater lebih kurang 3L minyak.

Tong minyak

Pagi tadi aku try isi dalam tangki aku guna botol air yang aku dah kerat punggungnya untuk dijadikan macam corong. Tapi minyak tu lebih banyak yang tumpah atas motor berbanding yang masuk dalam tangki. Aku angin betullah dengan pengeluar tong ni. Bukannya nak fikir macam mana supaya pembeli ni bila nak tuang minyak, boleh tuang supaya masuk 100% dalam tangki.

Bukannya diaorang tak boleh test.

Kalau aku jadi pengeluar, aku akan buat satu corong yang basenya seperti penutup tong tu sekarang. Hujungnya aku bentuk lubang bercorong supaya bila tuang, minyak akan tercurah keluar dalam satu aliran macam air paip dipasang getah.

Lepas tu, kita bukak balik penutup berlubang tu, pasang balik penutup yang ada sekarang ni. Harga letak RM10 pun orang akan beli kalau aplikasinya memudahkan penguna.

Sebagai solution, aku tengah fikir untuk potong botol air mineral 1.5L. Guna bahagian punggungnya untuk tuang minyak tu dulu dalam botol yang dipotong ni. Lepas tu, sambil memicit botol air mineral tu membentuk oval shape, aku tuang minyak masuk dalam tangki. Nak guna corong pun lagi OK.

Aku berharap sangat agar pengeluar di Malaysia ni berfikir satu step lagi ke depan. Takde produk Malaysia yang dicipta penduduknya yang jadi kebanggaan kat luar.

Kereta nasional kita pun tak memberangsangkan. Savvy aku dah tersadai dek kerana gear box AMT yang dah faulty. Bila tanya pomen proton, diaorang kata “Regular Faulty”. Yang aku angin tu, diaorang tak ambil tindakan untuk recall. Takut rugi…..

Sebenarnya mereka makin rugi, aku dah bersumpah tak akan beli produk proton lagi dah lepas ni. Dan aku akan menentang habis-habisan kalau orang yang aku kenal nak beli proton. Aku bukan tak menyokong barangan buatan Malaysia, tapi aku tak sokong buatan proton. Aku dah hilang kepercayaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: