Potong Bahu Jalan

Aku tak tahu apa yang ada dalam pemikiran pemandu kita kat Malaysia ni. Bahu jalan ni bukan untuk mereka memotong masa traffic jam. Merbahaya terutama sekali bila ada kecemasan. Diaorang yang memandu kereta tanpa mengunakan akal fikiran ni akan lebih melambatkan lagi keadaan.

Semalam 3-September-2010, Jumaat petang keadaan trafik sangat sesak kat Lembah Klang ni sebab bulan puasa dan hari Jumaat ni orang semua nak balik on time dari tempat kerja.

Aku yang naik motor ni teraniaya sebab, bahu jalan nilah tempat motor nak menyusur. Kadang-kadang diaorang masuk ke bahu jalan tanpa tengok diaorang punya kiri. Yang naik motor nilah membabau!

Potong bahu jalan Potong bahu jalan 2

Potong bahu jalan 3 Potong bahu jalan 4

Potong bahu jalan 5

Aku rasa polis trafik ada buat undang-undang yang mana, kalau ada pemandu yang memotong kat bahu jalan, mereka ini akan ditahan dan akan diberhentikan kat situ sampailah traffic jam tu selesai.

Yang aku sedihnya, aku tak pernah nampak pun ia dikuatkuasakan.

Undang-undang memang senang nak tulis, tapi kalau tak dikuatkuasakan, pihak yang terlibat akan digelakkan oleh orang ramai.

Aku tak pernah tengok situasi orang potong kat bahu jalan ni di Jepun. Pemandu kat sana semua berdisiplin dan bertimbang rasa, kalau nak keluar simpang pun, diaorang siap stop dan bagi kita jalan dulu. Lepas tu, sebagai tanda terima kasih, kita bagi double signal tiga empat kali.

Kat Malaysia aku selalu praktikkan bagi jalan untuk orang kat simpang ni, tapi dia turn dan terus blah….angkat ler tangan sikit kan.

Harap-harap orang Malaysia boleh berubah…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: