Hari ke 8 Ramadan 2010

18-Ogos-2010

Hari ni dah masuk hari ke-8 aku dan umat Islam yang lain berpuasa. Maksudnya dah seminggu aku menunaikan tanggungjawab sebagai orang Islam. Aku punya pendapat, tahun ni lebih baik dari puasa tahun lepas. Tapi masih awal lagi, sebab baru seminggu. Ada tiga minggu lagi.

Yang tak bestnya, aku baru terawih sekali je tahun ni.

Pagi tadi aku measure perkembangan komposisi tubuh aku selepas berpuasa selama 7 hari.

Parameter Sebelum Hari ke-7 Change
Berat (kg)

94.7

92.3

-2.4

Fat %

28.7

29.0

+0.3

Water %

52.2

52.0

-0.2

Muscle (kg)

64.1

62.1

-2.0

Rating

3

3

0

BMR (kcal)

1956

1889

-67

Met. Age (yr)

48

50

+2

Bone D (kg)

3.5

3.4

-0.1

Visceral Fat

15

14

-1

Sys/mmHg

166

151

-14

Dia/mmHg

106

100

-6

Pulse/min

71

70

-1

Source: Dari Tanita Scale dengan Omron Blood Pressure Scale

Berat turun 2.4kg, tapi nampaknya yang turun aku punya muscle. Mungkin measurement error tapi aku rasa macam sihat je. Lagipun darah aku dah turun lebih kurang 14mmHg. Target 120mmHg kebawah. InsyaAllah dalam 3 minggu ni aku boleh capai.

Cuma kena terawih tiap-tiap malam ler kot. Plannya hari Ahad ni aku nak cat dinding bilik tidur aku.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: