Meter 20001 km

meter ex5 - 20001

Semalam petang dalam jam 7 malam, meter motor aku telah mencecah angka 20,001 km. Maknanya dalam 4,000 km lagi, motor EX5 aku akan mencapai satu pencapaian mengelilingi dunia. Kalau aku tak silap lah.

Time motor aku capai 19,600 km ari tu, aku kena tukar spocket dan rantai. Enjin dah agak kasar sikit, tapi kelajuannya nampak tak berubah sangat. Kalau naik bukit memang tak boleh speed sangatlah.

Tiap-tiap hari aku akan travel lebih kurang 125km, pergi balik ke tempat kerja dan rumah aku. Kalau dikira-kira, aku bekerja selama 24 hari maksimum dalam sebulan. Maknanya aku akan guna motor aku untuk travel sejauh 36,000km selama setahun, dan sekiranya aku disuratkan untuk mengunakan motor EX5 aku ni 3 tahun lagi, tayar motor tu akan bergolek sejauh 128,000km.

Minyak yang akan digunakan ialah sebanyak RM4,100 dengan kiraan RM1.85/L sekarang ni.

Harap-harap motor EX5 aku akan terus berjuang memberikan khidmatnya yang terbaik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: