Olahragawan Sekolah

1987, time tu aku baru darjah 4. Aku ingat lagi time tu ada sukan tahunan sekolah. Aku masa tu Rumah Hijau. Baju untuk sukan tahunan masa tu diwarnakan. Orang dulu panggil “die”. Campur warna dalam air panas, masukkan baju T-Shirt putih, masak dan jemur kasi kering. Biasanya cantiklah warnanya, tapi kalau silap celup, berbelang-belanglah jadinya.

Aku kira star jugaklah untuk Rumah Hijau masa tu. Aku masuk acara;

(1) 100m

(2) 200m

(3) Lompat tinggi

(4) Lompat Jauh

(5) 4 X 100m

(6) 6 X 100m

Semua acara aku sapu. Aku menang semua emas kecuali 6 X 100m. Pelari yang ke-5 tersungkur masa terima baton. Dia dikedudukan last masa dia bangun berlari semula. Aku terima baton tu memang dah last place dah, memang dah takde harapan. Aku terima je baton, terus lari macam ada lembu gila kejar.

Aku potong sorang-sorang dan tak sempat nak potong orang yang paling depan. Rasanya Rumah Kuning punya pelari terakhir. Dia lari sambil pusing-pusingkan baton, aku sempat nampak tapak kaki dia masa dia lari…..dapatlah aku pingat perak untuk pasukan aku. Kira bangga jugaklah sebab aku berjaya kejar pelari lain dari kedudukan last.

Diakhir hari sukan tu, cikgu besar umumkan Olahragawan Sukan….akulah tu! Dapat piala kecik lebih kurang sejengkal setengah orang dewasa yang ketot. Aku ingat lagi saat tu, memang kembang jugaklah hidung aku ni…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: