Pelangi

1-Julai-2010

Hari ini adalah hari pertama aku bekerja di tempat baru sebagai QA Manager. Tempat pertama yang tidak mengira umur. Sebelum ini dah beberapa tempat kerja yang terlalu memegang konsep umur. Walaupun ada kelayakan dan memberikan khidmat yang terbaik, kerana aku muda, pangkat Manager atau pengurus tidak boleh aku pegang.

Walau sebelum ini aku pernah memegang jawatan Sales Manager, tapi gajinya cuma RM4000 yang mana standard ini adalah standard untuk Senior Engineer.

Hari pertama biasalah boring giler. Aku jenis yang suka buat kerja sendiri dan sentiasa pastikan yang production line berada dalam keadaan yang terbaik. Tapi syarikat baru, maka pengetahuan pun kurang lagi.

Nasib baik Manager yang nak berenti ni masih ada lagi, so dialah yang berikan tunjuk ajar and show me around. Banyak nak catch-up dan mesin syarikat ni ada lebih dari 200 biji. Nampaknya kena control dengan baik ni. Dalam Department aku ada 12 orang operator yang mengambil data semasa production tengah jalan.

Yang aku nampak, diaorang tak plot pada SPC chart. SPC ni maknanya Statistical Process Control. Aku ada pengetahuan tentang control-control yang jenis macam ni. Aku diamkan diri dulu. Mungkin bila aku dah ambil alih kuasa sepenuhnya, aku akan review balik macam mana untuk jalankan SPC ni.

Habis satu hari, dan aku bertolak balik. Jam dah menunjukkan pukul 7pm. Hujan lebat hari ini. Dalam kereta, aku dengar berita yang banyak jalan jem tak bergerak disebabkan oleh banjir kilat.

Traffic Jam

On the way balik tu aku ternampak satu hiasan indah yang Tuhan cipta iaitu pelangi. Begitu jelas dan menginsafkan akan kebesaran Tuhan. Semoga Tuhan memberkati usaha aku dan memberikan rezeki yang melimpah ruah supaya aku dapat memberikannya kepada keluargaku dan insan lain yang mungkin memerlukan pertolongan dari aku yang tidak berdaya ini.

Pelangi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: