Racun Bahaya

28-Jun-2010

Aku bangun tepat jam 6.05am ari ni. Semalam rehat-rehat, family service. Pagi semalam aku bawak anak dan isteri aku pergi makan roti canai. Lepas makan roti canai, pergi Carrefour dekat Shah Alam, beli barang sikit dalam RM70.

Lepas tu on the way balik, beli burger kat McDonald’s drive thru, makan dalam kereta. Sampai kat rumah dalam jam 1.30 petang. Tido kejap.

Dalam pukul 6.30pm aku keluar lagi dengan isteri dan anak. Kali ni pergi makan dekat Dengkil. Restoran Tasik Idaman. Nasi bawak sendiri, lauk aku order. 3 ekor ikan jaket (cencaru) dan 3 ekor ikan kembung, telur dadar, kangkung goreng dan semangkuk Mee Bandung. Air kosong 3.

Memang sedap makan. Kali ni, sebab bawak nasi sendiri dan order air kosong, kena RM42.00 aje. Selalunya capai RM70….expensive meals. Tapi jarang-jarang pergi, kira OKlah tu.

Hari ini, aku target nak senaraikan apa yang tak betul pada production line. Nak pastikan semuanya dalam spec dan ini akan mengambil masa untuk dibetulkan. Barulah sedap nak buat kerjakan.

Semua PIC (Person In Charge), akan berfungsi dengan memberikan laporan dan senarai apa yang tidak dalam spec dan kerosakan yang berlaku dalam line yang mereka belum baiki. List ini mestilah ada suggestion for the solution. Itu barulah kerja yang advance, selalunya orang akan listkan apa yang rosak sahaja tanpa berikan suggestion tentang cara untuk menyelesaikkannya.

Ada beberapa lagi improvement yang aku suggest kepada PIC untuk diaorang bawa ke tengah, dan semoga pembawaan mereka ini akan memberikan kredit kepada mereka. My idea, but I gave it to them so that they get the credit and at the same time their motivation will grow.

InsyaAllah, kalau semua orang get the credit, we will work better towards company good and better for our career future.

Oklah, aku nak sambung kerja…..nak gi keluar. Nak beli topeng gas dan ambil Potassium Cyanide untuk project Gold Stripping….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: