Overtime lagi!

26-Jun-2010

Hari ni pun aku overtime lagi. Semalam pun main badminton. Bet 100 plus, kalah! Setiap kali serve, lawan aku matikan bola. Takpe, next time kita main serve lambung pulak. Kalah sikit je! *Inilah alasan orang yang kalah…..

Pagi tadi aku bangun pukul 6.30 pagi. Mandi, sembahyang Subuh, minum sarapan kegemaran aku, salam bini dan anak aku, pesan kat anak baca buku dan aku terus memecut “superbike” aku ke tempat kerja.

Hari ini tak banyak kereta di jalan raya, jadi aku sampai ke tempat kerja 40 minit je. Sempat jolok minyak RM3 kat Shell.

Hari ni aku ada kerja sikit, pastikan production line aku jalan 2000 sheet hari ni (semalam masa hantar target ke GM, aku tulis 1,100 sheet), kemas-kemas line sebab ada audit dari customer baru Selasa depan dan aku nak pastikan setiap condition untuk setiap tank plating kat kilang yang aku baru joint 2 bulan 3 minggu ni dalam spec.

Isnin depan, jalan line dalam keadaan perfect.

Selain tu, aku kena beli kelengkapan pejabat dan kilang (guna duit aku sendiri dulu), dapatkan sebut harga ragum (hari tu aku tengok harganya RM1,500) brand Mr. Mark.

Ragum made in china yang aku beli 3 minggu lepas (guna duit manager Jepun aku dulu), shaftnya patah selepas 3 hari beli….Ces, tak guna betullah diaorang ni, buat ragum pun boleh ambil mudah je. Harga RM275. Hampir 5 kali ganda murah dari brand Mr. Mark ni.

Tapi takpe sangat sebab aku beli yang murah ni nak test sama ada boleh repair hanger atau tak. Ari tu Technician aku berjaya merepair 5 hanger dengan ragum made in China dengan jayanya. Meaning that, 5 hanger repair X RM140 = Rm700 already came back to company. Berbaloilah jugak. Sebelum ni kilang aku hantar outside, satu hanger repair dia caj RM140. Dahlah kena bayor, mahal pulak tu! Dahlah mahal, lambat pulak tu. Selalunya ambil 2-3 bulan nak repair hanger. Ni yang dok kacau aku punya target untuk capai maksimum produktiviti.

OK, aku nak start bekerja overtime sekarang…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: