Factory Manager

4-Mei-2012

Dah lama aku tak update blow aku ni. Dan macam-macam dah berlaku dalam hidup aku sepanjang aku tak update.

Yang paling besar, aku sekarang dah dinaikkan jadi Factory Manager. Semuanya bermula bila aku meletakkan jawatan aku sebagai QA/QC Manager sebab aku nak concentrate buat projek ikan aku.

MD aku tak bagi aku berenti. Dia terus shred aku punya surat perletakkan jawatan. Dia berbincang panjang dengan aku. Aku letakkan beberapa syarat termasuklah menaikkan pangkat orang lain di department lain. Hasilnya, aku dilantik jadi Factory Manager.

Aku ada minta pada MD aku supaya bagi aku kebebasan untuk bercuti agar aku dapat menjalankan perniagaan ikan aku. Nampaknya MD aku setuju.

Gaji aku naik dari RM7552 kepada RM8904 (termasuk RM900 elaun untuk Factory Manager).

Hari ni, aku bawak kawan aku masuk untuk interview supaya dia boleh pegang position QA/QC Manager. MD aku suka kat kawan aku ni. Aku suruh kawan aku apply RM5,800. Gaji kawan aku kat tempat kerja dia sekarang around RM4200. Kawan aku happy. MD aku cakap pun dia nak ambik kawan aku ni untuk isi jawatan yang aku pegang sebelum ni.

Kalau tak ada sebarang masalah, kawan aku akan joint pada minggu kedua bulan Jun, 2012.

Semoga semuanya berjalan lancar.

Nak Cuti Tapi Tak Jadi

16-November-2011

Hari ni aku datang kerja macam biasa. Semalam aku dengan anak pertama aku yang umur 8 tahun tu pergi pick-up bapak mertua aku dari stesen keretapi Sungai Buloh.

Plannya aku nak pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara untuk daftarkan anak kedua aku ni. Tapi aku rasa aku tak boleh keluar sebab 2 Supervisor aku cuti pulak. Sorang memang dah applied, tapi sorang lagi sms aku pagi tadi katanya tak sihat pulak dah!

Aku nak pergi cari batu tungku untuk bini aku yang baru bersalin tu. Batu tungku ni biasanya ada kat kawasan air terjunlah. Aku plan nak pergi Ulu Yam.

Disebabkan aku sekarang ni macam dah pegang dua department, aku dah jadi makin sibuk. MD pulak kalau nak apa-apa barang yang pelik-pelik, mesti cari aku. Takpelah bonus pun dah dekat. Harap-harap aku dapat bonus dalam 2 bulan gaji ke!

Ahli Baru Keluargaku

15-November-2011

5hb November 2011, jam 7.18 petang lahirlah anak aku yang kedua. Alhamdulillah semuanya normal. Aku dapat anak lelaki. Cuma ada beberapa happening kat hospital swasta yang aku appoint untuk uruskan kelahiran anak aku yang kedua ni. Aku ingatkan hospital swasta yang require RM1600 untuk pakej bersalin ni semuanya teratur dan menyenangkan mata, tetapi jangkaan aku meleset.

Dengan kemudahan yang agak dah terlalu lama, banyak benda yang dah rosak. Nurse yang jaga anak aku tu pun dah kena marah dengan aku sebab dia sambil lewa memberikan perkhidmatan kepada aku yang membayar ni.

Sampaikan cara teran pun aku yang jadi jurulatih peneran!

Dalam jam 2 pagi, anak aku terpaksa dipindahkan ke hospital kerajaan bahagian NICU sebab doktor hospital swasta ni kata anak aku tak nak minum susu. Hospital swasta takde alat untuk bagi susu melalui hidung. Kalau pergi ke hospital swasta lain yang berdekatan, doktor tu cakap cajnya akan jadi dalam RM4000 ke RM5000. Cilakak betul, aku punya budjet just RM2,000.

Akhirnya aku akur, aku hantar anak aku ke hospital kerajaan. Sampai kat sana, Alhamdulillah, kemudahannya memang tip-top. NICU diaorang penuh dengan peralatan yang agak canggih. Hospital juga sangat bersih. Nurse yang bertugas malam tu juga agak peramah. Doktornya seorang perempuan Cina yang nampak macam baru bangun dari tidur. Kesian dia.

Bila doktor hospital kerajaan ni check anak aku, anak aku menghisap jari doktor tu dengan kuat. Doktor tu kata anak aku takde masalah apa-apa. Kekuatan hisapannya normal. Sekali lagi aku rasa macam nak bakor hospital swasta ni.

Aku malas nak berbicara banyak sebab aku dah mengantuk. Aku take off terus ke Ipoh untuk ambil mak mentua aku dengan harapan dia boleh tolong aku lakukan beberapa tugasan rumah dan mandikan anak aku yang masih bayi ni, sebab aku kena teruskan kerjaya aku.

Tapi semalam, mak mentua aku buat hal. Katanya nak balik rumah dia kat Ipoh. Mungkin tak tahan duduk kat bandor. Bini aku cakap, dari minggu lepas lagi dia kata nak balik.

Aku rasa macam bengang jugak ler kan. Bukannya aku jadikan kuli. Masa aku duduk kat rumah pangsa 10 tingkat dulu, dia komplen kata rumah aku macam sarang burung merpati. Sekarang ni aku dah pindah duduk kat rumah besar, corner lot lagi, itupun masih nak komplen lagi. Aku cuba sabar dan tak banyak sangat cakap.

Malam ni pak mertua aku akan datang dari Ipoh. Dan InsyaAllah aku nak bapak mertua aku bawak balik mak mertua aku ni hujung minggu ni.

Nampaknya terpaksalah aku yang jaga bini dan anak aku sendiri. Aku tak sanggup nak bagi bini dan anak-anak aku duduk kat rumah di Ipoh ni, mak mertua aku ni ada satu tabiat hoarders yang mana dia suka simpan barang. Rumah dah ler kecik, nak tidur pun susah. Ruang tak ada sangat. Panasnya jangan ceritalah, takde angin langsung masuk dalam rumah.

Aku pun jadi biol duduk kat rumah tu lama-lama. Kalau rasa rumah dah kecik, eloklah kita buang barang mana yang tak perlu tu.

Aku rasa macam anak menantu derhakalah pulak!

Harap-harap aku diberikan kesabaran.

CIMB Debit Card

15-September-2011

bank-logo

Hari ni aku nak try guna CIMB-Debit Card baru aku untuk bisnes online yang aku tengah buat sekarang ni. Konsep bisnes yang aku buat sekarang ni drop ship. Yang mana, customer aku order, masuk dalam akaun aku, aku order ke HQ aku untuk hantarkan barang mengikut apa yang customer nak.

Payment kepada HQ aku ni aku guna debit card. Maybank punya memang dah link kepada saving account aku, jadi takde masalah kalau customer aku bank-in dalam Maybank, aku terus je order, tapi CIMB ni aku kena transfer dari CIMB Clicks terus ke debit card account dan aku plan nak charge debit card aku on the spot.

Akupun tanyalah CIMB Clicks punya staff melalui telefon. Ikut rekod aku, aku dah tanya 3 kali. Kali pertama, sorang mamat ni kata, kalau siang – on the spot duit yang aku transfer tu akan masuk dalam Debit Card aku, tapi malam mungkin akan ambil masa.

Kali kedua aku tanya kat cawangan CIMB Setia Alam, diaorang kata on the spot kalau guna CIMB Clicks.

Hari ni kali ke-3 aku tanya, staff tu dengan bangganya mengatakan bahawa ia akan mengambil masa 24 jam. Jawapan ni aku dapat selepas dia confirm dengan dia punya superior. Aku kecewalah kan, sebab aku mohon Debit Card ni sebab features dia mengatakan bahawa kalau aku guna CIMB Clicks, its will appears on the spot. Takde keistimewaan lain ler kan.

Aku mintak nak cakap dengan Manager dia, tapi dia macam susah nak pass telefon kepada manager dia. Dia kata, kalau pasal time frame, mesti Manager dia akan bagitau jawapan yang sama.

So, aku trylah masukkan RM50 melalui CIMB Clicks, telefon CIMB Debit Card Centre, diaorang kata RM50 tu dah appear dalam Debit Card aku and ready to be used! Cilakak betul! Maklumat salah tu. Meaning that CIMB staff not really knows what their company’s punya kemampuan.

Aku agak kecewa dengan syarikat yang macam ni. Maybe diaorang dah terlalu besar, so small things ni tak naknya diaorang ambil pot!

Pertanian Itu Perniagaan

5-Ogos-2011

Semalam aku ambil cuti dari tempat kerja aku sekarang. Malam sebelum tu selepas berbuka puasa, aku terus ke Kuala Selangor untuk pergi ambil belut. Tukang tangkap belut tu kali ni bawak 146.5kg. Harganya RM1,770. Puas aku korek duit dari kad-kad ATM aku. Nasib baik cukup.

Lepas loading belut dari dalam bekas penangkap belut ni ke dalam bekas yang aku bawa, aku masukkan dalam kereta Kia Optima aku tu. Melendut tayarnya. Total bekas = 6 biji. Hampir penuh ke semuanya.

Kemudian aku take-off pergi ambil kawan aku sorang ni. Dan kami terus ke Melaka.

Masa pindahkan belut ke dalam kolam simen di Melaka, kami kira seekor-ekor dan jumlah kali ni ada 609 ekor. 2 gugur di medan perjuangan sebab cedera terkena mata pancing.

Sekarang ni kat Melaka ada 1500 ekor belut yang ditangkap di sawah padi sekitar Sekinchan.

Lepas tu kami bincang-bincang dan tidur pada jam 2 pagi. Kami kemudian bangun bersahur pada jam 5 pagi, solat Subuh dan aku melelapkan mata sekejap sebab terlalu penat.

Dalam jam 12 tengahari, Jepun yang berniat nak beli belut dan anak belut tu datang. Kami melawat sekitar kolam ternakan dan Jepun tu ambil beberapa gambar untuk ditunjukkan pada HQ dia.

Bincang punya bincang, keputusannya;

  1. Kita akan buat satu supply plan yang mana kita target untuk keluarkan 10,000,000KG dalam masa 6 bulan (satu season tuaian)
  2. 500KG anak benih belut sebulan
  3. Dalam minggu depan kami akan hantar sample belut ke Tokyo
  4. Kami akan buat Contract Farming proposal untuk supply benih dan belut dewasa ke Jepun

Aku bercita-cita untuk supply 20,000 tan belut setahun ke Jepun yang mana ini akan menghasilkan pendapatan kasar sebanyak RM100juta setahun. Dan 6,000kg anak benih dan yang ini akan menghasilkan RM24juta pendapatan kasar setahun.

Total RM124juta. Kos, mungkin sekitar 50%. Jadi keuntungan bersih RM62juta. InsyaAllah dalam masa 3 tahun kami akan realisasikan cabaran ini.

Jika ini berjaya, aku akan mendapat pendapatan sebanyak RM15.5juta setahun dan kalau aku kena bayar tax 50%, income aku RM7.75juta setahun. Sebulan lebih kurang RM646ribu.

InsyaAllah!

Dah Cukup Setahun

4-Julai-2011

Dah cukup setahun aku bekerja di tempat sekarang ni. Aku start kerja kat sini 1-Julai-2010 dengan starting gaji RM7,300. Sekarang gaji dah naik RM7,552. Boleh kata banyak juga benda yang dah berlaku, dan kehidupan aku masih sama, mencari jalan untuk hidup dengan lebih baik. Terutama sekali dari segi ekonomi.

Aku rasa dah lama sangat aku hidup dikejar hutang. Dah sampai masanya aku melangkah ke satu kehidupan yang lebih baik.

Namun, aku sekarang masih bergelut untuk melepaskan diri. Banyak betul dugaan. Nak menjaga hati orang bukannya senang. Kelemahan aku pula;

“Aku Tak Boleh Tengok Orang Susah Disebabkan Aku”

Bukan sahaja susah, sedih, marah dan macam-macam lagi perasaan negatif. Kalau orang lain aku tak tahu ler, cuma kebanyakkannya aku tengok bersikap lepas tangan apabila sentuh bab hati dan perasaan ni.

Peluang untuk aku keluar dari kehidupan mencabar aku sekarang ni macam dah nak dekat. Partner bisnes aku kat Melaka dah kata yang tak lama lagi dana besar akan masuk ke akaun mereka. Dia mengajak aku bersama mengembangkan perniagaannya sekarang.

Aku pula dah plan macam mana nak bergerak apabila dana dah masuk nanti. Tapi rough plan lah. Bila dana dah masuk nanti akan aku telitikan satu per satu. Aku akan gunakan segala pengalaman aku berniaga selama 5 tahun dan pengalaman aku dikejar hutang hampir 7 tahun lebih.

Selain itu aku juga terus membaca dan mengkaji teknik berniaga dengan betul melalui buku-buku yang ada kat pasaran.

Target aku, aku nak start slow and steady, tak mahu ambil pekerja dan berbelanja berpada-pada sambil menyimpan untuk masa depan.

Aku berharap sangat agar dana ni cepat masuk, aku dah lama hanyut dalam mainan dunia dan aku dah kepenatan……

Pelawat Ke Kilang (Audit)

15-Jun-2011

Hari ni ada pelawat datang ke kilang tempat aku kerja ni. Customer dari Penang datang untuk kualiti audit. Mungkin sampai dalam pukul 11.30 tengahari. Lepas datang je customer ni, aku layan kejap, lepas tu terus pergi makan tengahari kat Secret Recipe.

Pukul 1pm lebih baru aku bawak jalan ke production line. Tak banyak sangat benda yang nak tunjuk. Still the same seperti dulu. Cuma ada beberapa benda yang aku tulis dalam report yang kena ada implementation sikit hari ni.

Pagi tadi aku dah suruh operator yang buat appearance inspection untuk letak label kat reject bin. Benda ni customer dah tegur masa dia datang bulan April hari tu.

Aku lemah sikit pasal appearance operator ni sebab diaorang diletak bawah Production Control Department, bukan bawah aku yang dok Quality Assurance ni. So, susah sikit nak buat perubahan.

Lagipun, diaorang ni banyak lemak!

Ikut percaturan, aku mungkin akan resign sebab nak concentrate dengan bisnes ikan kat Melaka. Memang ada plan besar. Rakan kongsi aku kat Melaka tu kata akan ada fund yang masuk. Dia janji untuk bayar hutang aku dan dari situ, kami akan berusaha untuk memajukan industri perikanan air tawar ni.

Dalam kepala otak aku ni memang ada beberapa crazy idea untuk aku kembangkan perniagaan ikan air tawar ni. Cuma aku tak fitrahkannya lagi atas kertas……maksud aku dalam komputer.

Pagi tadi selepas aku solat Subuh, aku cuci kereta company dan sempatlah aku buat grafik untuk proposal perniagaan yang aku nak jalankan nanti.

Let see……